Stylingtips: Ikke la fargekoden lure deg.

Hvilken farge kode er det? «Ja, det er trolig den vanligste spørsmålet om møblering relatert instagramkontoen og blogger akkurat nå. Slik påvirkning har sørget for at summen av andre fargekoder i en egen post (i håp om mer trafikk?)Personlig, ønsker  jeg å gi en forklaring på hvorfor det er farlig å stirre deg blind på disse tallkombinasjoner når du er på jakt etter en bestemt farge til sitt eget hjem.

Andre fargekoder gir god veiledning, men ikke noe eksakt svar på hvilken nyanse som er nødvendig for å oppnå de samme resultatene på veggene dine. La meg forklare:

Egen farge – er fargen du maler med og oppgitt i ex. NCS fargekoder
Identitetsfarge – er fargen vi oppfatter som mennesker ser det.

Forskjellen mellom disse to (dvs. mellom farge og identitet farge) kalles fargeforskyvning og er forårsaket av romlige faktorer. For eksempel:

– Dagslyset (i hvilken modus har du vinduene? Er rommet i nord eller sørvendt stilling?)
– Møblene (fordi de vil reflektere deres farge på veggene du skal male)
– Gulv- og takfarge i rommet (forskjellige skoger / flater har forskjellig evne til å «infisere» fargen i omgivelsene).
– Lampene (lampens temperatur og eventuelle lampeskader påvirker rommet)
– Klokke og sesong (morgenlys og kveldslampe, sommer- og vinterlys er forskjellige)

 

Jeg vil gjerne si at den viktigste faktoren av innflytelse i fargeskiftproblemet er dagslyset. Fordi det er sjelden helt identisk mellom to hjem. Alt annet kan imitere, men plassering av vinduer, husets plassering og bevegelse av lyset i rommet i løpet av dagen / sesongene er veldig individuelt.
Nord liggende – rom med vinduer i nord er vanligvis sett som «kaldere»
Sør liggende – rom med sydvendte vinduer oppleves ofte som «varmere»

De fire primærfargene er berørt på ulike måter av dette og en fargekode (som selvfølgelig er en oppskrift for mengden av primærfargene) er derfor oppleves forskjellig gitt fargene relativitets og pigmentene varierer i sin evne til å reflektere dagslyset i rommet:

Denne er svensk, men det få gå;)

 

Hvordan bestemme hvilken fargekode du trenger?
Det triste svaret er at det ikke er noen snarveier for å finne nyansen du vil oppnå.
Jeg anbefaler at du gjør dette:

– Gå til en  fargebutikk.
– Rådfør deg med en ekspert som jobber i butikken
– Før du besøker butikken, bør du finne ut av Windows-lokasjonen / plasseringen
– Samle referansebilder som du kan vise frem for fargekspert. Vær imidlertid oppmerksom på at verken mobilen, datamaskinen eller papirutskriftene er nøyaktige, så selv om en fargekode skrives ut ved siden av et bilde, kan det se annerledes ut i virkeligheten.
– Kjøp små prøve bokser og prøv!
– Før du bestemmer hvilken farge du skal satse på, må du ha malt mer enn ett lag pr. «Spot spot» og (viktig!) Tillat at malingen tørker riktig. Avhengig av tørketid, kan fargen endres flere dager etter testmålingen. Hvis du er bekymret, er det også en god ide å sjekke hvordan fargen ser på forskjellige vegger på rommet ditt og hvordan det gjør det både i morgen og kveldslys.

Alt dette kan vi som interiørkonsulenter hjelpe deg med!:)

Reklamer