80/20 og andre tips for deg som vil blande interiør stiler.

Interiør stiler handler om hvordan du gjør hvis du liker flere forskjellige samtidig. Kan du blande uansett?

Ja, det er klart. Men det kan være en stor utfordring å komme sammen, og kanskje det kan være fint å vite at det er noen smarte triks å ta.

sammenstilling
Den visuelle effekten som oppnås ved  to kontrasterende objekter, slik at forskjellene mellom dem blir vektlagt, kalles sammenstilling. I interiørdesign er det mulig å blande to helt forskjellige interiørstiler, for eksempel rustikk og moderne, i samme rom. Dette trikset brukes ofte til å modernisere århundreskiftet eller å gi mer karakter til et nybygd hus. Det er derfor ingenting galt med å likne to forskjellige stiler, tvert imot er  et påvist verktøy som brukes av stylister til å styrke eller undertrykke inneboende egenskaper. Er det en tankegang du kan bruke hjemme?

80/20 regelen
Det er sjelden godt å blande halvt. I stedet la en interiørstil være dominerende og den andre jobber mer som et krydder. Har 80/20 som en tommelfingerregel i stedet for 50/50. På denne måten føler jeg også at dekorasjoner ofte føles mer gjennomtenkt enn tilfeldig i deres sammensetning.

Stiltriangelen
Hvis du liker tre stiler, kan du i stedet tenke på en sk. «stilte trekant» der to av dem kan være nært beslektet og danne en base mot en kontrasterende stil som virker krydderet, eller omvendt. For eksempel skandinavisk + japansk minimalisme krydret med rustikk. Mer enn tre stiler i et hjem, selvfølgelig, blander også, men hvis du jobber med 4-5 forskjellige stiler, er det en stor sjanse for at inntrykket blir veldig sparsomt.

Sammensatte farger
Et tips for å skape enighet til tross for mange interiørstiler er å forsøke å jobbe med et forenende fargevalg som binder forskjellene og skaper fellesnevnere.

Ikke haste for å samle
Hvis du samler noe som er annerledes på ett sted, blir stilkransen veldig skarp og håndgripelig for øyet. I stedet, hvis du sprer ut og «blåser dem opp» inn i hele rommet, føler jeg at hele greia blir bedre.

Samme atmosfære i stedet for stil
Selv om interiørets former og utseende ikke trenger å matche, burde de ha et lignende humør. Hvis du vil oppnå en avslappet og permissiv følelse, vil du kanskje unngå å stramme stram og alt for robuste stilmøbler og omvendt.
Når du planlegger et interiør eller har møbler problemer, kan det være lurt å vurdere deres bevegelsesmønstre i hjemmet. Hvor er du eller din familie er oftest? Mellom hvilke steder og hvilke rom er du hyppigst? Er det noen smale passasjer, blokkeringer og irritasjoner i hverdagen?

 

Et enkelt triks å finne ut er å skrive ut en kopi av boligplanen og tegne med en penn hvordan du beveger deg på en dag eller uke, fra morgen til kveld. På denne måten er det enkelt å identifisere hvilke rom og steder som kan ha inneboende problemer knyttet til innretningen av boligen, og som stiller spesielle krav til valg av møbler eller interiørdetaljer. Men også hvilke områder har du større handlingsfrihet i!

 

Plutselig blir det klart, fordi det ikke fungerer med en lenestol akkurat der du har det i dag, eller hvorfor det føles som om noe er «tatt bort» et annet sted. Kanskje noe å tenke på?
«Hvilken fargekode er det?» Ja, det er sannsynligvis det vanligste spørsmålet på interiørrelaterte instagramkontoer og blogger akkurat nå. Lyttende innflytelser har oppsummert andres hypadfargekoder i sine egne innlegg (håper på mer trafikk?) Mens andre omsluttes og snubler over dumheten til denne fiksjonen blant tilhengerne. Jeg vil gjerne forklare hvorfor det er farlig å sulte blindt for disse numeriske kombinasjonene når man ser etter en bestemt farge for sitt eget hjem.

Andre fargekoder gir god veiledning, men ikke noe eksakt svar på hvilken nyanse som er nødvendig for å oppnå de samme resultatene på veggene dine. La meg forklare:

Egen farge – er fargen du maler med og oppgitt i eks. NCS fargekodet
Identitetsfarge – er fargen vi oppfatter som mennesker ser det.

Forskjellen mellom disse to (dvs. mellom farge og identitet farge) kalles fargeforskyvning og er forårsaket av romlige faktorer. For eksempel:

– Dagslyset (i hvilken modus har du vinduene? Er rommet i nord eller sørvendt stilling?)
– Møblene (fordi de vil reflektere deres farge på veggene du skal male)
– Gulv- og takfarge i rommet (forskjellige skoger / flater har forskjellig evne til å «infisere» fargen i omgivelsene).
– Lampene (lampens temperatur og eventuelle lampeskader påvirker rommet)
– Tid og tidspunkt for dagslys (morgenlys og kveldslys, sommer og

Reklamer