Fargetrender

Folk flest flest er bekymret for fargetrender og hvor lenge fargen «varer», vet i hvert fall at jeg blir spurt om det stadigvekk.  Kommer jeg ikke til å bli lei den røde sofaen?» hvis jeg maler i fargen jeg liker kommer det sikkert til å bli vanskeligere å selge?» Har lyst på grønn vegg, men blir ikke det litt for mye?»  Sikkert flere som kjenner seg igjen i dette uten å måtte jobbe interiør eller hva?

Her komme utdrag fra Dagny Thurmann – Moe sin bok:

Det er ikke slik at man blir fortere lei av et møbel eller en vegg med farge fremfor en som ikke har det.  Finnes det noe kjedeligere enn å stirre inn i et hvit eller grå vegg? Sannheten er at farger uten liv , gir oss lite.  Det er helt feil å innrede hjemme sitt på grunnlag av det skal være praktisk og fornuftig. Det er her mange av oss bruker mesteparten av tiden vår, spiser, sover, ler , gråter, koser og jobber m.m .

Sesonger farger har vi også alle hørt om, ganske kjedelig egentlig. Årsaken til det er at det er få sesongvariasjoner. Kanskje en liten forandring i nyansene, men store endringer fra sesong til sesong skjer ikke.  Det jo ikke slik at vi gidder å bytte ut hjemme et par ganger i året. Dagny er mer opptatt av fargeepoker.  En fargeepoke kan vare fra 10-20 år , hvor 10 av disse gjerne er der den mest synlig og dominerer trendbildet. Hvis vi husker tilbake på fargebruke i norge, har hvert tiår «sine» farger. 90-tallet med sin bonderomantiske farger, 00- tallet med beigehvitt, og 10- tallet med hvitgrått. Ganske kjedelige greier egentlig.Men i 2010 begynte neste epoke å markere se. Denne bølgen kommer til å etablerer seg for fullt i årene fremover og markerer returen til fargene.

Vi vil se mange farger- støvete, duse, sterke, dype,mørke, klare.. Hele fargesirkelen og sannsynligheten for at vi får en spennende, rikere og mer variert fargebruk enn vi har hatt noen gang før!

 

Dette henger sammen med 2 store overordnende trender:

  1. Den grønne bølgen- Vi må tenke mer på langsiktige- det er ikke bærekraftig for planten vår å fylle hjemmene våre med fremtidig  søppel. Vi må skap interiør som varer, og fylle hjemmene våre med ting som lett går i stykker.
  2. Det personlige blir viktigere – vi vil ikke lenger ha den samme veggen som naboen har, men vår egen farge som passer oss som bor der, og vår historie. Møbler, kunst og dilldall med mening og affeksjonsverdi. Dette medfører en dreining produsentene har sett lenge: salget av gulv, tapet og maling sprer seg på flere og flere varelinjer.

Når det gjelder farger og hvordan farger påvirker oss, finnes det noen fasitsvar.  Folk fest har de samme assosiasjonene til de forskjellige primær- og sekundærfargene. Farer er jo egentlig lysbølger, og de varme fargene har lange bølger, mens de kalde har korte. Mennesket opplever korte fortalt de kalde fargene som beroligende, mens de varme er energiske.

Reklamer