De fargeløse.

Selv om vi nordmenn kanskje har blitt litt tøffere når det kommer til farger, har vi fortsatt et stykke å gå.. Det er og har vært 3 farger som går mye igjen i de norske hjem er svart, grått og hvitt.  Her er fargepsykologien på disse 3 !

Bilderesultat for sort ,hvitt og grått fargeskalaer

Svart.

Er knyttet til sorg, tap, autoritet, distanse, ondskap osv. Listen er lang, men også tveegget. Svart formidler også eleganse og blir av mange omtalt som chic. Men du får ikke det ene uten det andre. Sorte bygninger kan lett virke harde, brutale og lite vennlige og sort er ikke en spesielt god farge for arkitektur – i hvertfall hvis målsettingen er å skape vennlige omgivelser.  Det samme gjelder interiøret. Sort er ikke en del av fargesirkelen og vil alltid skape en sterk kontrast mot andre farger. Det gjør det mer komplisert å implementere den i  en fargepalett, bortsett fra som kontrast.

Grått.

Depresjon, ensomhet, uvær, «grå mus» og «grå dag». Vi kjenner alle følelsen av å se en glipe av himmelnetter to uker med regnvær. Det er intens glede, det bobler på innsiden – i kontrast til hvor tungt det kan føles med gråvær dag etter dag. Denne effekten er lignende innenfor interiør, hvor kjedene gjerne ser at de som maler grått, maler over etter 3 -5 år, og ikke 18 år slik gjennomsnittsnormannen gjør. Selvfølgelig kan man lykkes med grått, men det er krevende og den kan ikke dominere et miljø.

Hvitt.

Hvitt er en farge som gjerne blir assosiert med ro, renhet, uskyld og kulde. For hjernen vår har den derimot alt annet enn ro den gir. Undersøkelser viser at det hvite er de vi gjør mest feil i. Forklaringen er enkel: Det blir for lyst. Dette fører til at det ikke går lang tid før retinaen sender stress og smertesignaler til hjernen, som kan  utløse hodepine og migrene anfall. Hjernen bruker mye tid på å å lete etter kontraster i hvite rom – miljøet er langt unna vårt naturlige habitat og føles ukomfortabelt på et ubevisst plan.  Hvitt gir også lav visuell effekt, siden fargen reflekterer 80% av lyset. Dette bidrar til at vi blir fortere slitne i hvite rom. Fargen er dermed ikke spesielt egnet i rom for avslapning, læring og/eller konsentrasjon. Men igjen: Det er allikevel mulig å lykkes med fargen hvit. På samme måte som sort er ikke hvitt en del av fargesirkelen, og vil alltid være i sterk kontrast til andre farger.

 

Fra boken farger til folket, Dagny Thurmann-Moe
Reklamer