Gå til innhold
Reklamer

Lag din fargepalett

God fargebruk hjemme er enkelt å få til, det eneste man behøver er et godt verktøy. Det fungerer som en rettesnor for hvordan du skal forholde deg til farger, og hvilke farger du skal bruke hvor. Det verktøyet er en fargepalett, og jeg mener bestemt at alle hjem bør ha en! En fargepalett består alltid av tre elementer:

  1. Hovedfarge(r): Hovedfargene brukes på de største flatene i et rom, som vegg og gulv. Et rom har vanligvis to hovedfarger, og det er da veggfargen og gulvfargen. Dette er fargene som dekker de største flatene i rommet, og setter klare betingelser for hva du kan velge videre. Hovedfargene må harmonere med hverandre, men bør i utgangspnktet ikke være samme (med noen få unntak) farge
  2. Aksentfarger: Et hjem skal vanligvis ha 5-7 aksentfarger, og selv om det høres mye ut, er det ikke det. Aksentfarger er de fargene du finner på detaljer, som puter, pledd, vaser og småbord, men også kunst på veggene. Et maleri på veggen kan for eksempel inneholde alle aksentfargene (og flere), som du kan hente igjen på de andre elementene i rommet (vaser etc). En aksentfarge sin oppgave er å få hovedfargene til å stråle, men på en harmonerende mate. Aksentfargene skal ikke skape kontrast til hovedfargen, men heller fremheve den. Det er to enkle måter å finne gode aksentfarger på: A. Nyanselikhet: Farger som har samme fargestyrke som hovedfargen, men i andre farger (hvis veggen din er dus blå, kan du frks finne andre farger med lik dushet i seg. De vil da automatisk få et familiært og harmonisk uttrykk selv om de er forskjellige). B. Samme farge – forskjellige nyanser: Dette er også et enkelt triks. Igjen, hvis veggen din er dus blå, kan du finne 5-7 andre nyanser av blått og bruke disse som aksentfarger(alt fra grumsete til nesten sort til klare primærfarger vil fungere. Nyanser av den samme fargen ser alltid pent ut sammen) Viderekommende blander gjerne begge disse gruppene, men det kan føles litt komplisert i starten. Da kan det være fornuftig å holde seg til én av de.
  3. Kontrastfarge: Alle rom trenger en kontrastfarge, som er et mindre eller større element i rommet, som har til oppgave å skyve harmonien litt ut av balanse. Det er på mange måter rebellen i rommet. Oppgaven til kontrastfargen er også å fremheve hovedfargene, men ved hjelp av kontrast, og ikke harmoni som aksentfargene. Kontrastfargen er ofte en sterk of klar farge, og kan være en stol, et bord, en vase, et bilde osv… Alle rom fortjener et «show piece», og det er ofte et kontrasterende element.

Et enkelt eksempel på hvordan du kan bruke f.eks tapet for å finne fargene;)

DSC_0595

Farger : Cardinal red, aubergine og furu(jotun) sammen tapet fra Borge.

Min farge palett, er grå, oker,  rødbrun i form av blant cardinalred og gul/brun i form av parline.  Fargene mine er tatt ut av missoni puten.

 

Tekst: Dagny som hadde skrevet det på en  veldig fin måte
Bilder fra oss.

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: